Tijdens het kennismakingsgesprek komen deze veel gestelde vragen aan de orde. Het gaat over vakantiegeld, kinderbijslag en leefgeld. Mocht u andere vragen hebben, dan hoor ik het graag. Hiervoor kunt u mij bellen of gebruik maken van het contactformulier.
Veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen
Mijn buurvrouw krijgt meer leefgeld dan ik, hoe kan dit?
Iedereen heeft eigen vaste lasten en bestedingen, misschien zijn er schulden of zijn er andere omstandigheden dan bij u. Het kan dus voorkomen dat een bekende, die ook onder bewind staat, meer of minder leefgeld krijgt.
Bewind kost geld, moet ik dat zelf betalen?
De kosten voor bewind worden door de gemeente vergoed als er sprake is van een lager inkomen. Deze vergoeding vraag ik voor u aan. Wanneer uw inkomen hoger is dan de geldende bijstandsnorm, moet u een deel of de gehele kosten zelf betalen. Een overzicht van de kosten vindt u hier.
Waarom moet ik doorgeven dat ik een huisdier heb aangeschaft?
Om een budget goed te laten lopen, is het belangrijk om precies te weten wat er aan inkomen binnen komt en wat er aan uitgaven betaald moet worden. Dit is ook van belang om onverwachte uitgaven te kunnen opvangen of om uw eventuele spaardoel te bereiken.
Als u huisdieren aanschaft zonder dit van de te voren te overleggen, dan kan het zijn dat er kosten betaald moeten worden waar in het budget geen rekening mee is gehouden en daarom dan niet betaald kunnen worden.
Moet ik mijn auto inleveren?
Als de kosten voor de auto passen in het budget, is de kans groot dat de auto behouden kan worden. Zijn er schulden, ligt er beslag of is er een schuldenregeling, dan wordt de situatie opnieuw bekeken en kan het voor- komen dat een auto niet in het budget past, tenzij er een medische noodzaak is vastgesteld.
Ik heb een gesprek met een schuldenregelaar of de rechtbank, ga je mee?
Mijn streven is om mee te gaan naar de afspraken en gesprekken die betrekking hebben op het verloop van het bewind. We zijn dit traject immers samen aangegaan.
Sabas Bewind is na 13.00 uur niet meer bereikbaar, ben je daarna vrij?
Na het telefonisch spreekuur heb ik tijd nodig om alle vragen die gesteld zijn te beantwoorden. Soms heb ik daar meer tijd voor nodig, omdat er zaken uitgezocht moeten worden. Ook zullen de meeste gesprekken in de middag plaatsvinden, zodat ik tijdens het spreekuur optimaal voor u bereikbaar ben.
Als mijn schulden zijn afbetaald, stopt dan ook mijn bewind?
Dit kan zo zijn als het bewind is uitgesproken op grond van “problematische schulden en verkwisting”. Als de reden van bewind is gesteld op lichamelijke en/of psychische gronden, dan loopt het bewind na het oplossen van schulden gewoon door.
Ik heb recht op mijn kinderbijslag!
In principe maak ik de kinderbijslag altijd in het geheel aan u over. De keuze is aan u of dit eens per kwartaal gebeurt of elke maand een deel hiervan. Mochten er achterstanden zijn, waardoor bijvoorbeeld ontruiming dreigt of de energie wordt afgesloten, kan er voor gekozen worden om de kinderbijslag hiervoor te gebruiken. Dit zal nooit gebeuren zonder het eerst met u te overleggen.
Wat gebeurt er met mijn vakantiegeld?
Een van de belangrijke veel gestelde vragen is het vakantiegeld. Dit is altijd een moeilijk punt. In principe maak ik bij iedereen maximaal de helft van het vakantiegeld over. Een deel blijft dus op de rekening staan voor onverwachte, grote kosten.
Vooral met een minimum inkomen is het sparen voor onverwachte kosten best moeilijk. Een deel van het vakantiegeld wordt hiervoor gereserveerd. In het geval van een schuldenregeling, bepaalt de schuldenregelaar welk bedrag van het vakantiegeld behouden mag worden. Het bedrag dat dan overblijft, delen we door de helft. Een deel voor jou en een deel blijft op jouw rekening staan.
\